Výhody

Díky použití výhradně žitného kvásku a tradiční pekárenské technologie se jedná o pečivo s vynikajícími parametry stravitelnosti. Moderní „rychlené“ chleby založené na zkrácené fermentaci (např. použitím pekařského droždí, moderních „startovacích“ pekařských směsí apod.) negativně ovlivní nejen chuť a vůni, ale zásadním způsobem zhorší i stravitelnost a výsledný nutriční potenciál!

Necelozrnný chléb klade na trávení menší nároky, což může být v některých situacích výhodné. Např. pro malé děti, u nichž je třeba dbát na postupné zatěžování gastrointestinálního traktu, může být tato varianta pro přechodné období přijatelnější, než těžké celozrnné chleby nebo průmyslově zpracované pečivo. Použití pravého kvásku a dlouhé doby kynutí snižuje obsah antinutričních látek, které jsou jinak pro žitnou mouku charakteristické. Hodně diskutovaný je zejména vysoký obsah „škodlivého“ fytinu. Působením přirozeného mléčného kvašení dochází k částečnému rozložení fytinu, ale také k „předtrávení“ škrobu, takže žitný chléb je pak lépe stravitelný.

Tento postup má mimo jiné pozitivní vliv i na přirozeně vyšší trvanlivost pečiva. Správně upečený kváskový chléb, pokud je řádně skladovaný, vydrží i celý týden. Při přirozené fermentaci chlebové směsi totiž vznikají ochranné faktory, které následně v hotovém chlebu snižují riziko plesnivění.

Technologie pečení

Velkou předností tohoto chleba je zvolená technologie pečení v profesionální peci, s celou řadou patentovaných systémů, určených pro pečení kvalitních řemeslných chlebů. Tato pec má výbornou teplotní stabilitu, nutnou pro zajištění optimální teplotní křivky. Rovnoměrné pečení bez vysychání navíc zajištuje optimální tvorbu kůrky. Kromě lepších organoleptických vlastností se tak sníží i tvorba nežádoucích provozních kontaminantů, které se v největší koncentraci tvoří právě v chlebové kůrce (např. rizikový akrylamid).

Kontakt

COOC FOOD s.r.o.
Paříkova 910/9
190 00 Praha 9 – Vysočany
IČO: 04047702, DIČ: CZ04047702

Pekárna

Janov nad Nisou 347
tel. 603 507 580 – Jiří Koláček
tel. 774 908 634 – Míša Koláčková
info@zitnychleb.cz